Terug

45-plus medewerkers

Berustende werkers of bevlogen ontplooiers?

Veel organisaties slagen er niet in om een scherp beleid te voeren voor werknemers die in de tweede helft van hun carrière zitten. Een eenduidige aanpak om de mobiliteit en wendbaarheid voor werknemers boven de 45 jaar te stimuleren bestaat niet, want hun drijfveren verschillen sterk.

4 groepen
Er zijn ruwweg vier groepen te identificeren: berustende werkers, vitale meegroeiers, betrokken blijvers en bevlogen ontplooiers. Analyse van motivatie en gedrag van deze respondenten heeft geleid tot een Midlife Carrières-model, waarin de respondenten op basis van sociaal-economische klasse en veranderingsgezindheid zijn verdeeld in vier kenmerkende segmenten.

Berustende werkers: De berustende werkers (21 procent) zijn terughoudend en hebben een functionele blik op hun werk. 

De vitale meegroeiers: De vitale meegroeiers (26 procent) zijn tevreden en actieve werknemers met vaak een fijne werkplek.

De betrokken blijvers: Betrokken blijvers (27 procent) verlangen ernaar wat minder werkdruk te hebben. 

De bevlogen ontplooiers:De bevlogen ontplooiers (26 procent) zijn ondernemende en assertieve werknemers die het belangrijk vinden om inhoudelijk en maatschappelijk betrokken werk te doen.

Aanknopingspunten voor HRWaar HR-interventies tot op heden erg gericht zijn op de doelgroep als totaal, biedt deze segmentering concrete aanknopingspunten voor effectief beleid, initiatieven en de communicatie per type medewerker. Het biedt ook de medewerker zelf inzicht in wat hem drijft in werk en waarom sommige dingen daarom goed en andere juist moeizamer gaan.

Originele bron en hele artikel: HR praktijk.

temp content

even geduld a.u.b.