Terug

Martine de Jong

Stel, je ontdekt een kwaliteit in jezelf doordat je tijdens je werk iets uitprobeert wat heel goed bij je blijkt te passen. Of misschien denk je tijdens je werk wel eens aan het bekende riedeltje van Doe Maar: ‘Is dit alles?’. Veel collega’s veranderen van loopbaankoers in de loop der tijd. Waar loop je dan eigenlijk tegenaan? Martine de Jong, loopbaanadviseur, deelt haar ervaring.

2015-08-31 | Nederland - ‘Ik wil dit en ik ga het doen’

Flowmotion

“In 2008 kwam ik bij Nuon werken. Ik kreeg een leuke, veelzijdige baan in Training & Development bij de Klantenservice. Toch vroeg ik na twee jaar om een coachingtraject bij mijn leidinggevende. Ik vind het nodig af en toe een spiegel voorgehouden te krijgen door een onafhankelijk iemand en ik wilde wat extra sparren over mijn eigen loopbaankoers. Door deze coaching kreeg ik het inzicht dat ik het vooral heel leuk vind om mensen te helpen zich ervan bewust te worden waar ze goed in zijn en hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.

 

Afweging

In vrijwel dezelfde periode kon ik bij Klantenservice een rol vervullen als coach in een loopbaan-light project voor medewerkers. Ik werd gesterkt in de gedachte dat ik graag loopbaancoach wilde worden. Ik sprak over mijn wens met veel mensen uit mijn omgeving zoals collega’s, familie en vrienden, maar ook mijn leidinggevende. Ook over de impact: de opleiding tot loopbaanadviseur zou een groot beslag op mijn tijd leggen en daar zouden mijn man en drie kinderen ook mee te maken krijgen. Bovendien wist ik niet of ik mijn functie zou mogen behouden als ik duidelijk zou maken dat ik een andere richting op wilde. Ik stelde mezelf vragen als: Kan ik het? Is dit het echt? Durf ik hier wel open over te zijn?

 

Investering in mezelf

Uiteindelijk besloot ik de opleiding tot loopbaanadviseur te gaan doen omdat ik zeker wist dat ik dat wilde doen, onafhankelijk hoe Nuon zou reageren. Ik zag het als een investering in mezelf en liet het niet afhangen van of Nuon het wilde betalen. Ik geloof in het nut van continu ontwikkelen, want wat je vandaag kan daar is overmorgen misschien geen vraag meer naar.

 

Plan B

Tegen het einde van mijn opleiding heb ik een businessplan geschreven; eigenlijk mijn 'Plan B' voor als er bij Nuon geen plaats voor mij zou zijn. Als ik niet langer bij Nuon zou kunnen werken zou ik dat jammer vinden. Maar ik had voldoende ervaring opgedaan en geleerd te vertrouwen in mijn kwaliteiten, en dat was versterkt door veel positieve feedback vanuit mijn opleiding.

 

Openheid

Op de dag van mijn diploma-uitreiking belde een collega mij op. Hij vroeg of ik wist dat er een functie vacant kwam bij het Employability Center van Nuon. Ik zie dit als een rechtstreeks resultaat van mijn openheid. Daardoor dacht iemand eraan mij te bellen! Kort daarna solliciteerde ik en werd ik aangenomen. Nu werk ik bij het Employability Center als loopbaancoach, elke dag geeft voldoening en met veel plezier help ik collega’s verder door coaching.

Als ik terugkijk op mijn ontwikkeling zeg ik: de hindernissen zaten in mijzelf en niet zozeer in mijn omgeving."

Blijf in beweging! FlowMotion geeft je inzicht en praktische handvatten om te werken aan die dingen die voor jou belangrijk zijn om nu en in de toekomst gezond, fit en enthousiast aan het werk te zijn en te blijven.

 

Aan de slag via FlowMotion
Ontdek je talenten via het Talentenplatform

 

Informatieverstrekker:
FlowMotion

temp content

even geduld a.u.b.