Terug

Negatief gedrag veranderen

Herken je dit? Personen die heel negatief overkomen en waarover iedereen zegt: “Die kan niet veranderen, hij is nu eenmaal zo”, en jij denkt, “dat kan wel”. Mensen denken vaak dat een verandering veroorzaken moeilijk of onmogelijk is. In veel gevallen is er echter veel meer mogelijk is dan je ooit had durven denken.

Een jaargesprek voorbereiden voor een negatieve medewerker

Tijdens m’n werk als manager was ik een jaargesprek aan het voorbereiden voor een extreem negatieve medewerker. Ik was sinds een jaar zijn leidinggevende. Deze medewerker werkte al vele jaren voor het bedrijf en kende alle ins en outs. Inhoudelijk was hij ook erg goed. Alleen zijn negatieve gedrag was een probleem. Zijn negatieve gedrag uitte zich vooral wanneer je hem wat vroeg. Hij viel dan ook geregeld uit tegen collega’s. Bovendien vond hij alle veranderingen binnen de organisatie totaal onzinnig.

Het mag duidelijk zijn, dat zijn gedrag de sfeer op de afdeling verlaagde en het onderlinge vertrouwen stagneerde. De resultaten van het team bleven daarom ook achter. Meneer wilde ook met niemand meer samenwerken.

Ik ga het heel anders aanpakken

Voordat hij bij mij in het team kwam, was hij al diverse malen in een traject voor gedragsverbetering beland. Echter deze trajecten hebben hem niet geholpen. Iedereen om me heen zei dan ook: ”Hij is nu eenmaal zo, hij kan niet veranderen.” Ik dacht daar anders over dus ik besloot het geheel anders aan te gaan pakken. Nadat ik het gesprek had voorbereid, was de dag van het geplande jaargesprek daar. Hij kwam het kantoor binnen, ging zitten en zei: 

“Ik weet al hoe deze beoordeling eruit ziet hoor,  zelfde als altijd dus voor mij hoeven we dit gesprek niet te houden, zonde van m’n tijd. Alles is goed alleen m’n gedrag is matig en daar kan ik niks aan doen want zo ben ik nu eenmaal, hoe graag jullie dit ook willen.” “Nee”, zei ik.. Het jaargesprek wordt heel anders dit jaar en er staan geheel nieuwe dingen in de beoordeling. “Oh ja?” antwoordde hij.

Positieve eigenschappen naar voren laten komen

Ergens wist ik dat hij gevoel voor humor had. Heel af en toe was dit ook zichtbaar. Deze positieve eigenschap heb ik dan ook duidelijk laten terugkomen in het jaarverslag. In dat verlag maakte ik ook duidelijk wat hij met zijn humor kan doen. Hij was compleet verbaasd en vroeg me diverse malen: “Oh ja, is dat zo? “

Daarnaast ben ik hem veel belangrijker gaan maken op de werkvloer. Ik maakte hem project coördinator van een klein veranderproject over iets wat hij zelf wilde veranderen. Na het jaargesprek ging hij gelijk enthousiast aan de slag. Hij leek veel meer plezier en zelfvertrouwen te hebben. Hij kwam met diverse A4’tje vol geschreven met zijn visie en actiepunten op diverse situaties en hoe deze te verbeteren volgens hem. Ik hielp hem dit uit te werken en verandering te gaan realiseren.

Het meest bijzondere vond ik dat hij na het jaargesprek heel veel grapjes op de werkvloer ging maken naar iedereen. Hij was zelfs geregeld vrolijk en ging anderen op een positieve manier meenemen om actie te ondernemen en effectiever te werken.

Verandering veroorzaken, alles is mogelijk

Dit was zo mooi om te zien. Stomverbaasd was ik , toen hij een keer zei: “Ik heb nog wat voor je”, en een plastic bakje opende waarin plakjes cake zaten. “Wil je een plak? Heeft mijn vrouw gemaakt en die geef ik niet zomaar hoor”. Een verandering veroorzaken, is dus echt mogelijk, ondanks dat velen denken dat het onmogelijk is.

Met dit voorbeeld wil ik duidelijk maken, dat verandering wél mogelijk is. In deze situatie lag het probleem vooral bij het feit dat de medewerker het gevoel had, dat hij niet serieus werd genomen. Dit laatste is vaak veel meer aanwezig op de werkvloer dan de manager denkt en zorgt onbewust dat je verre van maximaal inspirerend resultaat uit je team haalt. Plaats daarom mensen en situaties niet te snel in hokjes. Dit zorgt namelijk dat je de situatie of persoon letterlijk vastzet, waardoor verandering of beweging pas echt moeilijk wordt. Elke situatie en elk team is anders, dus ook de aanpak die je daarvoor gebruikt. Maar het is mogelijk! De belangrijkste eerste stap is dat je er zelf 100% in gelooft.

Spreek elkaar aan op negatief gedrag en verander samen!


Bron: 365dagensuccesvol.nl

temp content

even geduld a.u.b.