Terug

Loopbaanverhaal Michel

Michel van Neutigem (DELTA) vertelt.

Aan de telefoon met Michel van Neutigem

Sector: Energie
Functie: HR-directeur bij DELTA & voorzitter bij het O & O fonds PLb

 

Michel vertelt over:

Zijn huidige functies – Michel is enerzijds sinds een aantal jaar HR-directeur bij DELTA – hierover straks meer – en anderzijds bekleedt hij de rol van voorzitter bij het O & O fonds PLb. Dit laatste staat voor het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Productie- en Leveringsbedrijven uit de energiesector. Een Energiek type dus! Voorzitter is hij nu nog geen jaar, medewerker bij DELTA al 14 jaar. Hij zegt er zelf bij: “Wel ben ik iemand die om de 3 á 4 jaar van baan switcht!”.

Zijn Loopbaan-pad – Hij werkt momenteel bij DELTA als HR-directeur. Hiervan, zegt hij zelf, zijn er niet zoveel: “ongeveer 10 in de hele energiesector!”. Voordat hij bij DELTA kwam werken, heeft hij bij Philips gewerkt. Voordat hij bij DELTA aan de slag ging als HR-directeur, heeft hij flink kunnen switchen en doorgroeien, bínnen de organisatie. Zo is hij begonnen als divisie controller, vervolgens doorgestroomd naar de functie van manager customer service center, van daaruit terechtgekomen bij business excellence op het gebied van veiligheid, toen in de functie van operationeel directeur beland en uiteindelijk doorgegroeid tot HR-directeur. Kortom; een uitgebreid en gevarieerd loopbaanpad. Zelf geeft hij aan: “Elk verkregen inzicht nam ik mee naar mijn volgende functie, heel waardevol dus. Écht ‘training on the job’. Ook vind ik het erg interessant om te merken dat er zoveel verschillende invalshoeken zijn van waaruit je een organisatie kunt bekijken!”.

TIP! Michel zou alle staf-medewerkers willen adviseren om een ‘uitstapje’ te maken naar de uitvoerende business, zodat je weet wat er speelt binnen de organisatie. Dit is spannend, maar levert je een hoop op!

Zijn leukste en minder leuke periode – “Mijn leukste periode binnen de energiesector was toch wel die op de customer service afdeling bij DELTA, zowel vakinhoudelijk als de menskant. Het was een lastige periode, ten tijde van liberalisering in 2005, zo moesten we veel klachten afhandelen. Om deze reden was het ook een heel uitdagende periode waarin we veel bereikt hebben. Een minder leuke periode binnen de sector vind ik deze huidige periode, vanwege de splitsing die speelt bij DELTA. Het is een zware tijd voor veel medewerkers en ik hoop dan ook dat we zoveel mogelijk medewerkers kunnen herplaatsen. Mijn tip aan allemaal: Sta open voor verandering!”.

DELTA & Talent – Hierboven lees je het eigenlijk al; binnen de energiesector zijn veel mogelijkheden om middels ‘training on the job’ te blijven ontwikkelen en door te groeien binnen de organisatie. Michel vertelt: “Als ik naar DELTA kijk, worden er verschillende dingen gedaan om talent binnen de organisatie te ontdekken en vervolgens te ontwikkelen. Zo is er het ‘Persoonlijk inzetbaarheidsplan’, waarbij samen met de medewerkers wordt gekeken naar hun doelstellingen op de lange termijn en bestaande mogelijkheden om deze te behalen. Ook wordt er aan de hand van de ‘9 grid model’ gekeken waar zich binnen de organisatie potentieel talent bevindt en hoe talent het beste kan worden ingezet. Lastig hierbij vind ik het vinden van een balans tussen het inzetten/herplaatsen van boventalligen en deze ‘high potentials’; wie krijgt voorrang op wie? Gelukkig kan dit vaak worden opgelost door een potentieel talent te plaatsen in een functie waar hij/zij meer tot zijn/haar recht komt en een boventallige in de functie die hierdoor vrijkomt. Verder wordt er bij DELTA in het algemeen veel geïnformeerd over mogelijkheden op het gebied van talentontwikkeling, zoals het talentenplatform voor de energiesector: www.investeerinjouwtalent.nl, dat wordt aangeboden door het O & O fonds PLb. Uit gesprekken hierover blijkt soms dat een medewerker weinig plezier meer beleeft in het werk en liever ergens anders ingezet zou worden, binnen of buiten de organisatie of zelfs sector. Er wordt goed gekeken naar mogelijkheden op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom. Het is handig om hierover samen na te blijven denken en ik merk gelukkig dat het merendeel van de medewerkers bij DELTA hier ook voor openstaat! Wat ik eraan doe om anderen die minder gemotiveerd zijn hierover na te laten denken? Gewoon blijven informeren en stimuleren en concrete handvatten bieden, zoals het talentenplatform”.

Duurzaam energiebeleid – Mijn persoonlijke energiebeleid? Dat krijgt vorm door veel te fietsen in plaats van de auto te pakken, energiebesparing onderdeel van de opvoeding te maken, in de winter de verwarming niet constant hoog te zetten en het energieverbruik te managen. Voor dit laatste zijn tegenwoordig hartstikke handige tools beschikbaar, zoals de ‘slimme thermostaat’. Dit soort tools past ook wel heel erg bij mij én draagt bij aan duurzamer energieverbruik; meten is weten!

temp content

even geduld a.u.b.