Terug

Niet in de uitverkoop!

"Ik hoef mezelf niet in de uitverkoop te doen!" (Noor Kuipers, 28)

Loopbaancoach Freek van Kraaikamp (30) en werkzoekende Noor Kuijpers (27) gingen de afgelopen weken met elkaar in gesprek. Freek adviseerde Noor dat ze zich vooral moet profileren bij bedrijven. In haar laatste brief schrijft Noor dat ze inmiddels werk heeft gevonden.

"Hoi Freek,

Het is inderdaad boeiend om brieven uit te wisselen met iemand die zo totaal anders tegen dingen aankijkt. Ik vind het tof!

Als je me een paar maanden geleden gevraagd had wat mijn doel was, had ik je moeilijk antwoord kunnen geven op die vraag. Mijn doel was niet helemaal vastomlijnd. Ik besta voor het grootste deel uit nieuwsgierigheid. Ik stel graag de goede vragen en luister naar de antwoorden die mensen geven. Iets dat ik bijvoorbeeld eindeloos fascinerend vind, zijn conflicten. De redenen voor een conflict, maar ook de manier waarop mensen ermee omgaan.

Ik realiseer me dat dit ‘doel’ dat ik hier omschreven heb misschien meer een motief is. Een motief waarom ik bepaalde dingen interessant vind en die dingen doe. Maar dit motief leidt naar het doel: ik wil goed zijn in het stellen van vragen.

In jouw theorie geef je er blijk van te geloven dat mensen zichzelf als het ware moeten verkopen. Dat men met elkaar moet concurreren op de arbeidsmarkt. Maar dat is zo ontzettend gedacht vanuit het bedrijf en de markt, en zo niet vanuit jezelf! Ik geloof niet dat dat dé manier is om aan het werk te komen – althans niet voor mij. Het gaat er namelijk zeker zo veel om dat je vanuit je eigen inzicht bepaalt wat belangrijk voor jou is. Dat je weet en kunt laten zien dat dat wat jou van een ander onderscheidt meer is dan je vermogen om te concurreren.

Mijn oriëntatie op de arbeidsmarkt heb ik dan ook op een ietwat alternatieve manier aangepakt. Ik heb aan heel veel mensen gevraagd wat ze doen, en wat daaraan leuk is. Vervolgens heb ik voor mezelf afgewogen wat ík graag zou willen en kan. Ik heb mensen tevens gevraagd naar of ze plannen maken voor langere termijn. Het meest gehoorde antwoord is dat je wel plannen kunt maken, maar dat wat er daadwerkelijk gebeurt ten minste zo afhankelijk is van hetgeen je overkomt.

Ik heb besloten dat ik geen speelbal wil zijn van het lot, maar net zo min een verstard iemand die zich blindstaart op een gezet doel. Ik wil doen wat bij me past – mijn belangrijkste motief volgen! – maar ook openstaan voor wat zich aandient. Ik hoop dat ik op die manier kan blijven zoeken naar wat bij mij past, zonder tot stilstand te komen. En zonder mezelf in de uitverkoop te hoeven doen.

Ten dienste van dat onderzoek moet ik inderdaad operationeel meters maken, zoals jij dat noemt. Het mooie is dat ik werk gevonden heb waar dat kan! Ik ga als verandermanager aan de slag bij een organisatie-adviesbureau. Daar zal ik mij bezighouden met het veranderen van de werkwijze van organisaties, met name binnen het overheidsdomein. Ik krijg vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ik kan veel vragen stellen. En ik voel me er op mijn plek. 

Dankzij de moeite die ik gestoken heb in het opbouwen van mijn netwerk, ben ik hier via via terechtgekomen. Ik heb geen brief geschreven maar me in plaats daarvan laten introduceren. Eerst heb ik informeel met wat mensen van het bedrijf gesproken en vervolgens ben ik voor een reeks sollicitatiegesprekken uitgenodigd. Daar heb ik mezelf gepresenteerd en op mijn beurt – opnieuw – vragen gesteld. Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat ik mezelf hier zie werken. Ik geloof niet dat dit de enige baan is die mij nu past, of de baan die ik voor altijd zal willen hebben, maar het helpt me in mijn onderzoek. Die stip op de horizon ga ik zetten als ik daarmee iets verder ben. Ondertussen werk ik hard maar met evenveel plezier.

Freek, ik wil je bedanken voor je brieven. Het heeft voor mij met name een urgentie gecreëerd om opnieuw na te denken over mijn eigen persoon en wat voor soort werk bij mij past. Ik wens je veel succes met alles!

Liefs,

Noor"

Over Noor: Ze studeerde strafrecht en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar scriptie schreef ze over Søren Kierkegaard. Naast haar studies heeft zij interviews gemaakt in tekst en beeld. Momenteel maakt ze een documentaire en is ze geïnteresseerd in veranderprojecten en in conflictbeslechting.

temp content

even geduld a.u.b.