Terug

13 manieren om je te ontwikkelen

Zie jij de stip aan de horizon? Dan zijn er verschillende manieren om deze te bereiken!

1) Voer een goed gesprek

Zoek iemand die je vertrouwt en die je rustig kan aanhoren in je verhaal en zoektocht. Inzichten van iemand anders kunnen verfrissend zijn, iemand kan je een spiegel voorhouden en je dingen zeggen die je zelf niet wist en je niet bewust van was.

2) Volg een e-learning / training / cursus

Aan de slag met jezelf, en ook nog eens ervaringen uitwisselen met anderen en leren van anderen die tegen hetzelfde aanlopen als jij. Als je een goed trainingsbureau kiest, zet je daadwerkelijk stappen. Een training waarbij je een hele dag op je stoel zit te luisteren, geeft meestal weinig effect dus zoek een training waarbij je (wederom buiten je comfortzone) echt met jezelf aan de slag gaat. Vaak niet makkelijk, maar het levert op de lange termijn vaak wel veel op.

3) Werk aan je gezondheid

Ga sporten, stoppen met roken en gezonder eten. Je wordt hierdoor gelukkiger en mentaal sterker. 

4) Neem een sabbatical

Misschien wat extreem, maar denk niet direct aan een jaar ergens mee stoppen. Kan per persoon verschillend zijn. Neem in ieder geval even afstand van je huidige situatie zodat je goed kunt bekijken en voelen hoe het allemaal gaat en wat je er eigenlijk van vindt. Met als afsluiter een antwoord op de vraag: wat wil ik?

5) Zoek een andere baan

Soms blijf je te lang ‘hangen’ in dat wat je hebt en waar je je veilig voelt ( zie ook punt 11). Je zult dan geen stappen maken in je persoonlijke ontwikkeling. Een andere omgeving, andere mensen om je heen en andere uitdagingen zorgen ervoor dat je geprikkeld wordt en je je dus weer zult ontwikkelen. 

6) Zoek een goede coach

Iemand die objectief kan luisteren naar je verhaal en je een spiegel voorhoudt. Je krijgt alle aandacht; de coach hoeft dit niet te verdelen. Iemand heeft verstand van zaken, zet je aan het werk en zet werkvormen in die voor jou zullen werken. Je bent vervolgens zelf aan zet om er in de praktijk iets mee te doen.

7) Zoek een hobby die past bij je passie

Doe iets wat je leuk vindt en waar je helemaal van opbloeit. Hier word je blij van en dat zul je ook in andere dingen merken, zoals op je werk.

8) Ga naar een meditatie retraite in Frankrijk

Door te mediteren, en dan ook nog eens buiten je natuurlijke omgeving, ga je beter ervaren wat je voelt en denkt en welke patronen je wilt doorbreken. Het maakt je rustiger en geeft je meer energie.  

9) Maak een lijst met dingen die energie kosten en je energie geven

Zo krijg je inzicht in dat wat je vooral moet blijven doen en misschien wel meer van moet gaan doen en waar je misschien wel mee moet gaan stoppen. Je zult merken dat je dan meer positieve energie ervaart en overhoudt en je dit een stap gaat helpen in je ontwikkeling.

10) Lees een boek dat aansluit op je vraag

Door een boek te lezen doe je nieuwe inzichten op. Het is aan te raden op zoek te gaan naar een boek dat niet alleen informatief is, maar je tegelijkertijd ook prikkelend is en je aanzet tot nadenken. Misschien zelfs een boek met zelfopdrachten.

11) Doe iets wat je spannend vindt

Iets wat spannend is, ligt buiten je comfortzone. Door dit te ervaren zul je een volgende keer ook sneller iets buiten je comfort zone doen. Juist buiten die zone ligt groei en ontwikkeling. Als je alles blijft doen wat veilig voelt, ga je geen stappen zetten. Het kan iets zijn als een spannend gesprek aangaan, maar het kan ook iets zijn als een parachutesprong maken.

12) Maak een bucketlist

Zet op een rij wat jij belangrijk vindt om te doen en vanuit welke waarden jij dit nastreeft. Door deze zoektocht aan te gaan, bereik je meer inzicht in jezelf en zul je je doelen op de bucketlist nastreven. Het kunnen grote dingen zijn, maar ook kleine dingen.

13) Plan een image consult (persoonlijke presentatie)

‘Fake it till you make it’, je kunt je manier van praten aanpassen op waar je je naartoe wilt ontwikkelen en ook je uiterlijk (kleding). Door er op een bepaalde manier uit te zien en je te presenteren, zul je zien dat je al stappen maakt in je ontwikkeling.

Originele bron: P&A talentontwikkeling

temp content

even geduld a.u.b.