Terug

Persoonlijk OntwikkelingsPlan

Schrijf zo nu en dan een POP, zodat je weet waar je staat en waar je heen wilt.

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP): uitleg en voorbeeld

Persoonlijk ontwikkelingsplan (#POP): wat is het en hoe schrijf je het?
Persoonlijk ontwikkelingsplan (#POP): uitleg en voorbeeld

Bij een opstellen van een POP denk je als werknemer gestructureerd na over hoe je de bekwaamheden van je functie kunt vergroten.

In zijn eenvoudigste vorm stel je bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan de volgende vragen:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Wat voor een werknemer wil ik uiteindelijk zijn?
 • Weet ik van mezelf wat mijn persoonlijke doelstellingen en ambities zijn?
 • Maak ik de juiste beslissingen om die doelen te bereiken?
 • Heb ik controle over hoe mijn carrière zich ontwikkelt, of laat ik veel aan toeval over?

Op basis van het persoonlijk ontwikkelingsplan kan een contract tot stand komen tussen de werkgever en de werknemer. Dat is tijdsintensief, maar het POP is een goede manier om de doelen van de organisatie en de individuele doelen van de werknemer op elkaar af te stemmen.

Steeds meer bedrijven en organisaties werken met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Vooral van werknemers in managementposities wordt vroeger of later verwacht dat ze samen met een HR-specialist een POP opstellen.

Hoe schrijf je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan wordt volgens een vast stappenplan opgesteld: De POP-cyclus. Hoe deze eruitziet, hangt af van wie je het vraagt, maar een pop-cyclus kan er als volgt uitzien:

Waar sta ik nu en wat moet ik bijleren?
Als eerste stel je vast wat je bevalt aan je huidige situatie, en wat je niet bevalt. Dat waar je tevreden over bent, vormt de basis waarop je verder kunt bouwen. Waar je ontevreden over bent, maakt deel uit van het verandertraject. Over je vaardigheden moet je eerlijk zijn. Probeer vast te stellen waar je goed in bent, en welke van deze sterke punten je op dit moment niet benut. Als laatste kijk je naar waar de gaten zitten in je vaardigheden. Wat moet je nog bijleren?

Persoonlijk ontwikkelingsplan (#POP): wat is het en hoe schrijf je het?

Bereid je voor op actie
Hier onderzoek je wat je moet doen om je verder te ontwikkelen op de gebieden die je in de eerste stap hebt aangegeven. Welke cursussen moet je volgen? Wie kan je daarbij helpen? Hoe combineer je dat met je bestaande werkzaamheden?

Onderneem actie
Hier kunnen we kort over zijn: je voert het opgestelde plan uit de vorige stap uit. Maar vergeet niet om tijdens de uitvoer ook goed te documenteren hoe het allemaal gaat.

Resultaat
Uiteindelijk kijk je naar wat je na de vorige stappen al hebt bereikt. Dit gaat verder dan wat je allemaal hebt geleerd en welke cursussen je hebt gevolgd. Je moet vastleggen waar je na het volgen van de voorgaande stappen daadwerkelijk staat. Voer je je taken merkbaar beter uit? Ben je beter voorbereid op het zetten van vervolgstappen in je carrière?

Vervolgens ga je weer terug naar de eerste stap en voer je de stappen opnieuw uit.

______________________________________________________________

Voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplannen komen in alle soorten en maten. Ze kunnen zo beknopt of zo uitgebreid zijn als nodig voor de organisatie. Hier een voorbeeld van een mogelijk persoonlijk ontwikkelingsplan:

Heeft u sterke punten en/of vaardigheden die u op dit moment niet gebruikt in de uitvoer van uw huidige functie?

Ik heb ervaring in projectmanagement waar ik op dit moment niets mee doe. Ook geef ik graag leiding aan anderen, maar ik heb nog geen leidinggevende functie.

Wat zijn uw carrièredoelen? Welke kansen zou u in de komende twaalf maanden willen aangrijpen, mochten deze op uw pad komen? Welke over twee jaar, en welke over drie jaar?

De komende twaalf maanden zou ik graag mogelijkheden krijgen om projecten te leiden. Over twee jaar zou ik willen zijn opgeklommen naar een managementfunctie waar ik leiding kan geven. Op langere termijn zou ik verder willen groeien binnen deze organisatie en steeds meer verantwoordelijkheden willen hebben op het gebied van projectmanagement en leidinggeven.

Welke vaardigheden, kennis, ervaring of ondersteuning hebt u nodig om deze doelen (voor de korte en lange termijn) te behalen? Geef aan welke relevante ideeën u zelf hebt rond persoonlijke en professionele groei die uw werktevredenheid en succes ten goede komen.

Ik heb graag de mogelijkheid om mijn ervaring verder uit te bouwen met een divers en breed roulerend pakket aan opdrachten. Ook zou ik het erg waarderen als ik speciale opdrachten of projecten zou kunnen uitvoeren waarmee ik meer ervaring en kennis krijg over het leidinggeven.

Opleiding Plan van aanpak Voortgang
 • Certificaat Projectmanagement
 • Certificaat Management
 • Te behalen voor 1 januari 2021
 • Te behalen voor 1 januari 2021
...
Ontwikkelingsplan Plan van aanpak Voortgang
 • Volg managementcursus met focus op leidinggeven
 • Volg kansen op om wisselende opdrachten uit te voeren
 • Werk samen met leidinggevende om speciale opdrachten uit te voeren die mijn ervaring vergroten
 • Uitvoeren voor september 2020
 • Uitvoeren voor januari 2020
 • Per direct
...

 Originele bron: Intermediair

temp content

even geduld a.u.b.