Terug

Ontdek je kwaliteiten met het Kernkwadrant (Ofman)

Ontdek je kernkwaliteiten en breng je helder in beeld, aan de hand van het Kernkwadrant van Ofman.

Hoe ziet een kernkwadrant eruit?

Een kernkwadrant bestaat uit vier vlakken, het eerste bestaat uit een kwaliteit, het tweede uit een valkuil, daaronder vind je een uitdaging en tot slot een allergie. Je kan voor jezelf meerdere kernkwadranten maken en zo in kaart brengen waar je heel goed in bent, maar ook waar je dan in kan doorschieten. Je brengt in kaart waar je beter in wil worden en ook waar je een hekel aan hebt bij anderen.
 

Voorbeeld van een kwadrant

 sept 1

 
Kernkwaliteiten

Een kwaliteit is iets waar je goed in bent, een kwaliteit is iets dat ook anderen vaak aan je waarderen. Misschien ben je erg energiek, avontuurlijk, betrouwbaar of juist analytisch, behulpzaam of geduldig. Denk eens na over jezelf en jouw goede eigenschappen. Deze kwaliteit of kwaliteiten vul je linksboven in het kwadrant in.
 

Valkuil

Een valkuil is iets waar je in doorschiet als je bijvoorbeeld onder druk komt te staan. Het kan een kwaliteit zijn waar je te veel van hebt. Dat je energiek bent kan bijvoorbeeld een kwaliteit zijn, maar tegelijk kan je daardoor ook clownesk, fanatiek of hysterisch overkomen als je bijvoorbeeld onder druk staat. Denk goed na over jezelf en vul rechtsboven in het kwadrant in waar jij in door kan schieten.
 

Uitdaging

Niet gevreesd, voor elk probleem bestaat vaak een oplossing en zo ook voor jouw valkuil. Een valkuil gaat vaak gepaard met een uitdaging. Misschien wil je beter in iets worden en dat kan nou net de oplossing zijn voor jouw valkuil. Een uitdaging is het positief tegenovergestelde van jouw valkuil. Denk dus goed na over waar je zelf beter in zou willen worden en kijk eens naar mensen die jij waardeert of respecteert. Vaak hebben zij die eigenschappen die jij zelf ook wel zou willen hebben.
 

Allergie

Welke eigenschappen irriteren jou mateloos bij anderen? Wie vind jij een vervelend persoon en wat voor eigenschappen heeft die persoon eigenlijk? Die eigenschappen zijn jouw allergieën. Een voorbeeld van een allergie: Arrogant, gesloten, emotieloos of forcerend. Denk eens na en vul jouw allergie in bij het kwadrant, dit doe je linksonder. Kijk vervolgens eens naar jouw kwaliteiten, vaak zijn die namelijk het positief tegenovergestelde van jouw allergieën.

Originele bron: Werkplanet.nl

temp content

even geduld a.u.b.