Terug

Voel je zeker en ontdek!

Als je je zelfverzekerd voelt, blijft er meer ruimte over om je talenten en interesses te ontdekken en ontwikkelen! Deisy van Visionary life vertelt hierover.

Als er iets is in het leven waar ik mijzelf zelfverzekerd over voel, is dit wel mijn werk. Ik weet wat ik kan, wat ik wil en wat mensen aan mij hebben. Natuurlijk twijfel ik vaak of ik niet meer zou kunnen hebben bereikt, maar dat doet niet af aan het feit hoe ik mijzelf zie in mijn werkveld. Zoals je begrijpt is dit niet altijd het geval geweest en heb ik door vallen en opstaan geleerd hoe ik ook hier zelfvertrouwen in kreeg. Worstel jij hiermee? Dan kunnen mijn 6 tips jou wellicht helpen om je zelfverzekerder op je werk/stage te voelen. Deze tips hebben mij in het verleden geholpen en pluk ik nog iedere dag de vruchten van. 

Leer van je fouten | Toen ik begon met werken / stage liep was ik als de dood om fouten te maken. Ik probeerde alles zo goed mogelijk te doen en nergens fouten in te maken. Ik kan je vertellen dat dit doel mij niet gelukt is. Ik heb fouten gemaakt: van kleine nietszeggende fouten tot grote fouten die in de categorie word-je-niet-in-dank-afgenomen vielen. Fouten definiëren echter niet wie je bent of wat je kunt. Zelfs de beste en slimste mensen maken fouten, want dat hoort gewoon bij het leven. Als jij dit leert accepteren en van je fouten probeert te leren (want dat ik wel heel belangrijk), zul jij een stuk relaxter -en zelfverzekerder- in je werk / stage staan. Geloof mij: niemand, maar dan ook niemand maakt geen fouten en daar ga jij echt niet de uitzondering in zijn. Dus focus je daar niet op, maar op wat je kunt leren en hoe jij kunt groeien.

Stop niet met leren | Hoewel je als student denkt dat leren na je studie ophoudt, is dit wat mij betreft niet het geval. Ook na je studie kun je namelijk genoeg bijleren om jezelf nog beter te maken in jouw werkveld. Kijk wat je onzeker maakt op je werk en pak deze onzekerheden actief aan (bijvoorbeeld een cursus). Je zult merken dat die onzekerheid vanzelf verdwijnt.

Leer je sterke en zwakke punten kennen |  Iedereen heeft punten waar hij of zij goed in is (uitblinkt) en punten die nog ter verbetering dienen. Ook hierin ga jij de uitzondering niet zijn dat jij enkel en alleen sterke punten hebt. Het beste wat je kunt doen is om tijdens je werk / stage op zoek te gaan naar deze sterke en zwakke punten. Op die manier weet jij wat voor persoon jij bent, wat iemand aan jou heeft en welke taken jij het beste aan kunt pakken. Hoewel de meningen zijn verdeeld, vind ik dat jij zoveel mogelijk van je sterke eigenschappen uit moet gaan: niet alleen behaal je hier mee grote successen mee, maar ook word jij een stuk zelfverzekerder. Juist omdat je weet wat iemand aan jou heeft en jij jezelf ook op die manier kunt verkopen.

Lach | Daar kan ik kort en krachtig over zijn: lach naar de mensen die je ontmoet op het werk. Door te lachen ontvang je vaak een lach terug en dat kan er juist voor zorgen dat jij zelfverzekerder in je schoenen gaat staan. Misschien heel simpel, maar wel super effectief.

Schroom niet om feedback te vragen | In het begin vond ik het heel moeilijk om hoogte te krijgen wat mijn collega’s van mijn prestaties vonden. Ik durfde niet te vragen wat goed ging, wat er fout ging en hoe ze mij zagen als collega. Feedback is echt een goed instrument om aan je zelfvertrouwen te werken. Vaak denk je namelijk minder goed over jezelf dan dat jouw omgeving doet. Daadwerkelijk vragen wat zij van jouw prestaties vinden geeft jou veel inzicht in je eigen kunnen maar ook veel vertrouwen. Tegenwoordig vraag ik heel vaak (als ik nieuw project begin) wat zij van mijn prestaties vinden en waar ik mezelf op kan verbeteren. Het heeft mij al zoveel inzichten gegeven en raad het dan ook iedereen aan. Als je ergens over heen zou moeten stappen, is het wel de angst om recht op de man af te vragen wat zij van jou vinden als collega. Echt doen hoor!

Put kracht uit je behaalde successen | Zelf doe ik dit nog te weinig (heb ik pasgeleden geleerd), maar kijken naar je behaalde successen op je werk / stage kan een goede bijdrage aan je zelfvertrouwen hebben. Realiseer je altijd dat jij niets voor niets op die plek zit: je zult echt wel iets goed hebben gedaan of geweldige kwaliteiten beheersen. Probeer hier vaker aan te denken als jij weer aan jezelf twijfelt. Dit is namelijk nergens voor nodig.

Ben jij zelfverzekerd op je werk? Wat heeft jou geholpen? Wat werkt goed voor jou? 

Originele bron: Visionary life

temp content

even geduld a.u.b.