Terug

Wat kan je?

Weten wat je kunt is een belangrijk startpunt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Je gaat ontdekken wat je mogelijkheden zijn, maar ook welke competenties je misschien nog moet ontwikkelen of versterken om verder te komen op het door jou gekozen carrièrepad.

Ontdekken

En het klinkt zo makkelijk, weten wat je kunt. Maar de kans is groot dat je je hierin bescheiden opstelt: veel handelingen die we dagelijks in ons werk verrichten en voor ons allemaal normaal lijken, kunnen voor anderen toch bijzonder zijn. Te weten komen wat je allemaal kan, heeft dus ook te maken met bewustwording. En als je je bewust bent van je eigen mogelijkheden, kun je ernaar gaan handelen. Jezelf op deze manier beter leren kennen is dus niet alleen nodig voor het schrijven van je cv en brief, het is ook essentieel om gemotiveerd en met overtuigingskracht aan de slag te kunnen gaan.

 Site Background

Aan de slag en ontdek wat jij allemaal kan!

Erachter komen wat je kunt, hoe ga je hiermee van start? Je kunt klein beginnen: schrijf eens op wat jij allemaal doet op een werkdag of in een werkweek. En kun je daar dan vervolgens competenties aan verbinden? Misschien maak jij wel de werkoverzichten voor jou en je directe collega’s: dan ben je dus een gestructureerde werker; of merk je dat het je lukt om collega’s mee te krijgen in plannen en ideeën, dan ben je waarschijnlijk goed in samenwerken.

 

Om je niet teveel te laten leiden door bescheidenheid is het handig om hulp van iemand anders in te schakelen: neem eens met een vriend, vriendin of partner jouw werkdagen door. Hij of zij zal veel sneller dan jij, voor wie bepaalde handelingen de normaalste zaak van de wereld zijn, vinden dat dit wel degelijk competenties  zijn. Om je op weg te helpen, kun je een hier kijken. Op deze pagina vind je voorbeelden van vaardigheden en de competenties die daarbij horen.

 

Een tool die veel gebruikt wordt om persoonlijke kwaliteiten te beschrijven is het kernkwadrant van Daniel Ofman. Door je eigen kwaliteiten en valkuilen te kennen, kun je je focussen op de ontwikkeling van het eerste en minder op het bestrijden van je valkuilen. Dat werkt in de regel effectiever en is ook motiverender.

En ook hier zul je ontdekken dat weten wat je kunt ervoor zorgt dat je met meer daadkracht je zoektocht kunt voortzetten. Dat is prettig voor je gesprekspartner: hij of zij krijgt een duidelijk beeld van jou, maar je zult ook meteen merken dat het effect heeft op de manier waarop jij jezelf presenteert. Nu kun je met overtuiging over je eigen talenten en vaardigheden praten, je hebt het immers goed uitgezocht en kunt staan voor wat je daarover vertelt.  

 

Wil je een concrete stap maken naar een andere functie, dan kunnen de uitkomsten van je eigen onderzoekje en de test een geweldige opstap vormen naar een goed cv en –sollicitatiebrief.

temp content

even geduld a.u.b.