Terug

Wat zijn talenten en hoe kun je ze inzetten?

Iedereen heeft talenten en uit onderzoek blijkt dat mensen die hun talenten gebruiken bijvoorbeeld beter presteren en meer plezier hebben in hun werkzaamheden. Wil jij een droombaan? Dan zul je je talenten in je werk moeten maximaliseren. Maar wat zijn talenten precies?

Wat zijn talenten?

Talenten zijn eigenschappen die je op een positieve manier kunnen kenmerken. Talenten heb je meegekregen vanaf je geboorte en helpen je dingen zo goed mogelijk te doen. Door je talenten te ontwikkelen kun je doen waar jij je het best bij voelt.

Of je een talent kunt ontwikkelen hangt onder meer af van je persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld extravert bent, dan kun je een talent als ‘presenteren’ waarschijnlijk gemakkelijk ontwikkelen. En als je zorgvuldig bent, kun je makkelijker leren organiseren of plannen. Als je met je talenten aan de slag wilt, is het dus ook van belang te weten wie je bent. Een vragenlijst als de Big 5 en/of de CareerCheck kunnen je helpen hier wat meer inzicht in te krijgen.

Site Background

Talenten en werk

In loopbaanbegeleiding worden talenten ook vaak competenties genoemd. Vaak wordt van beroepen of vacatures vastgelegd welke competenties je daar voor nodig hebt. Als je een leuke baan ziet, kun je eens kijken welke talenten of competenties daar voor gevraagd worden. Dat is een manier om te onderzoeken of je die talenten bezit of graag zou willen ontwikkelen.

Een andere manier is om vanuit je eigen talenten te onderzoeken welke banen daar bij passen. Een competentietest kan je daar mee helpen.

 

Vaardigheden

Als je talenten toepast door opleiding of werkervaring, kun je er vaardigheden mee opbouwen. Het gaat er dan vooral om dat je het eigen talent verrijkt met kennis. Vaardigheden zijn de beste onderbouwing dat je een baan ook echt kunt uitvoeren.

temp content

even geduld a.u.b.