Terug

Wat is jouw positie op de arbeidsmarkt?

Wat is jouw positie op de arbeidsmarkt? Welke toegevoegde waarde heb je? En hoe wendbaar ben je? Groei uit tot een ware diamant op de markt en zorg ervoor dat je deze positie behoudt!

Het nieuwe jaar is gestart, wat betekent dat je waarschijnlijk hebt gereflecteerd op afgelopen jaar. Mooi! Dan is het nu van belang om vooruit te kijken: wat is jouw positie op de arbeidsmarkt van 2017? Wat is je waarde, hoe wendbaar ben je en welke kansen liggen er voor je? Welke stappen kun jij zetten om te stralen in het nieuwe jaar en lekker te werken?

Om dit te bepalen kunnen we samen kijken naar jouw score als het gaat om 21st century skills. Het gaat om 11 competenties die weergegeven zijn in onderstaand model van de 21e eeuwse vaardigheden. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden als:

  • kritisch denken
  • creatief denken
  • probleem oplossen
  • ict-basisvaardigheden
  • informatievaardigheden
  • computational thinking
  • mediawijsheid

In welke functie je ook zit: er wordt vaak van je verwacht dat je problemen efficient en creatief oplost, dat je meeverandert met de omgeving en dat je meedenkt over verbeteringen. Jouw score op deze 21st century skills bepalen je waarde en wendbaarheid op de arbeidsmarkt. Als je veel waard bent, een ware diamant bent, en er veel vraag is naar jouw kennis en kunde, kun je je rijk prijzen op de arbeidsmarkt. Je kunt overal starten waar je maar wilt, wanneer je wilt. Het kan ook zo zijn dat je je altijd bent blijven ontwikkelen, maar niet in de functie, het bedrijf, of de sector zit waar je je prettig voelt. Zoveel potentieel, maar helaas onbenut. Zo zijn er veel scenario’s met verschillende loopbaanvragen.


Waar herken jij je in?

Rock

Je bent het fundament van het bedrijf en hebt altijd je bijdrage geleverd. De markt verandert echter snel. Je werk is nu onzeker  en minder waardevol dan vroeger. Wat kun en wil je nog meer doen? En hoe kan je dit zo snel mogelijk bereiken?

Potential

Je bent je altijd blijven ontwikkelen. Je weet dat de organisatie gaat veranderen. Toch ben je niet actief in een gewilde functie binnen je bedrijf en op de arbeidsmarkt. Waar en hoe zorg je ervoor dat je dit wel doet en lekker werkt?

Diamond

Je bent van grote waarde voor het bedrijf en je loopt voorop in de laatste trends. Zowel binnen je organisatie als op de arbeidsmarkt is er veel vraag naar jouw kunde. Weet jij precies waar je dit wilt doen en hoe je jouw waarde groot houdt?

Specialist

Je hebt je ontwikkeld als specialist en levert daardoor een waardevolle bijdrage. Als deze kwaliteit niet meer gevraagd wordt, ben je dan klaar voor een volgende stap? Hoe kom je erachter welke kwaliteiten je wilt ontwikkelen en hoe en waar kun je dit op korte termijn doen?

 

Denk hier eens over na door deze vragen te beantwoorden en bespreek ook met collega’s waar zij denken dat jij staat. En waar staan zij?

Op naar meer loopbaanzekerheid!

temp content

even geduld a.u.b.