Terug

Netwerken voor een baan

Wist je dat voor 70% van de banen niet wordt geadverteerd?

Naar verluidt komt 70% van de banen nooit in de krant, op het internet of in de kaartenbak van het UWV Werkbedrijf. Veel vacatures worden onderling vergeven.

Netwerken is niet moeilijk. Het is niets meer dan optimaal gebruik maken van je contacten. Maar hoe begin je? Begin makkelijk, kijk rond in je eigen omgeving. Vrienden, familie, kennissen, collega’s, ze maken allemaal deel uit van je netwerk dat je al hebt opgebouwd. Besef dat al deze mensen ook hun eigen netwerk hebben. Door te vertellen dat je op zoek bent naar werk heb je grote kans dat het ook in hun netwerk terecht komt.

Site Background

Hoe kan je het beste netwerken?

  1. Investeer in relaties wanneer je nog werkt. Dit doe je met leidinggevenden, maar ook met collega’s, klanten en leveranciers. Bedenk van te voren wat deze mensen voor je zouden kunnen betekenen als je op zoek bent naar een andere baan. De meest waardevolle netwerkcontacten zijn mensen op je eigen niveau of iets daar boven.
  2. Als je op zoek bent naar een baan, vraag de mensen op je heen om advies. Benader de mensen om je heen niet direct met de vraag of ze werk voor je weten. De boodschap dat je beschikbaar bent kom in een netwerkgesprek vanzelf naar boven.

Vraag bijvoorbeeld aan je buurman hoe hij aan zijn baan is gekomen, of hoe hij omgaat met netwerken.

 

Ben je al wel begonnen met netwerken, maar wil je deze vergroten?

Zoek contact met branchegenoten en relevante personen door connecties met hen te maken. Dit kan door het gebruik van social media, zoals LinkedIn en Twitter, maar ook het maken van persoonlijke connectie is erg belangrijk.

Maakt het idee van netwerken je ongemakkelijk? Overweeg dan coaching of andere hulpmiddelen om je vaardigheden te verbeteren en je minder nerveus te maken om mensen te ontmoeten. Door je netwerkvaardigheden te ontwikkelen, kan netwerken een belangrijke strategie worden in het vinden van een nieuwe baan.

 

Hoe onderhoud je jouw netwerk?

Nadat je een netwerk hebt opgebouwd is het belangrijk dat je je netwerk onderhoudt. Dit kan je doen door op je juiste momenten oprechte interesse te tonen, zoals bij verjaardagen en geboortes. Je moet veel tijd steken in het behoud van de contacten, om wederzijds vertrouwen te krijgen.

Je zou ook twee contacten uit je netwerk met elkaar in contact kunnen brengen. Zij onthouden je proactieve houding en goede bedoelingen.

 

Oofsprite “Het is fantastisch als je goed bent, maar als niemand het weet, kom je niet ver” aldus Wouter Bos tijdens een bijeenkomst over de zin en onzin van netwerken.

 

 

temp content

even geduld a.u.b.