Terug

Netwerktips

Een groot percentage van vacatures wordt vervuld door netwerkrelaties. Netwerken is dus belangrijk als je op zoek bent naar een baan. Als je effectief netwerkt, zorg je dat je in contact komt met mensen die het werk doen dat jij wilt gaan doen.

Netwerken tip 1:
Toon interesse

Besef dat jouw netwerkpartner graag wil praten over zijn/haar baan. Mensen vinden het leuk om te praten over waar zij zich dagelijks mee bezig houden.
 
 

Netwerken tip 3:
Warmhouden

Na een netwerkgesprek is het belangrijk dat je je gesprekspartner 'warm' houdt en laat weten wat je met het gesprek hebt gedaan.
 
 

Netwerken tip 5:
Subtiliteit

Tijdens een netwerkgesprek is het verstandig subtiel duidelijk te maken dat je het fijn zou vinden als je gebeld wordt als er een openstaande vacature is. Vraag niet direct om een baan, maar wissel van gedachte over het dagelijkse werk.
 
 

Netwerken tip 7:
Positiviteit

Een netwerkpartner wil niet het gevoel hebben dat hij/zij jouw problemen moet oplossen of negatieve energie voelen.
 
 

Netwerken tip 9:
Professioneel

Laat in het netwerkgesprek je professionaliteit en enthousiasme blijken. Stel vakkundige vragen. Laat weten dat je gepassioneerd en gemotiveerd bent om aan de slag te gaan.

  

Netwerken tip 2:
Voorbereiden

Bereid een netwerkgesprek voor! Verdiep je van te voren in je netwerkpartner en eventueel de bedrijfscultuur. Je weet dan ook zeker dat je met de juiste persoon in gesprek bent.
 
 

Netwerken tip 4:
Onderwerpen

In een netwerkgesprek heb je het over het dagelijkse werk, waar houdt jouw netwerkpartner zich mee bezig? Ook vraag je advies, wat kan jouw netwerkpartner je adviseren als je ook actief wilt worden in hetzelfde vak? Tot slot probeer je nieuwe contacten te leggen, misschien kan jouw netwerkpartner je doorverwijzen naar andere interessante contacten.
 
 

Netwerken tip 6:
Maak een indruk

Zorg ervoor dat je netwerkpartner jou onthoudt. Je doel is dat je wordt gebeld als er een openstaande vacature is, dus moet je jezelf in de kijker spelen.
 
 

Netwerken tip 8:
Valkuil

Valkuil: praat niet te lang over jezelf. Houd het kort als je antwoord geeft op de vraag "Vertel eens iets over jezelf?" Het is handig als je een elevatorpitchschrijft. Dit is een micropresentatie van 60 seconde over wie jij bent, wat je wilt en wat je kan.
 
 

Netwerken tip 10:
Enjoy!

Netwerken is leuk en iets waar we eigenlijk in het dagelijks leven ook onbewust mee bezig zijn. Het is dus niet nodig om er zenuwachtig voor te zijn.

 

temp content

even geduld a.u.b.