Terug

Effectief vacatures zoeken

Hoe zoek je nou gericht en effectief via zoekmachines aan de hand van synoniemen en commando's?

Zoekmachines
In de training Vacatures zoeken en vinden leer je hoe je effectief gebruik maakt van zoekmachines. In Nederland is Google verreweg de bekendste zoekmachine. Google gebruik al een heleboel data die het verzameld door jouw online gedrag om de zoekresultaten zo relevant mogelijk te makenn (denk bijvoorbeeld aan je locatie, eerdere zoekacties etc). Maar ook de manier waarop jij zoekt heeft invloed op je zoekresultaten. Wil je nog wat meer informatie over het zoeken via Google? Bekijk dan dit filmpje:

Synoniemen
Omdat niet iedereen dezelfde functietitels gebruikt (ook al is de inhoud van de functie misschien hetzelfde) is het handig om op meerdere functietitels te zoeken naar vacatures. Gebruik dus zoveel mogelijk synoniemen en ook manieren om een functie te schrijven. Zoek je bijvoorbeeld naar en vacature van accountmanager dan kun je zoeken op “accountmanager” maar ook op “accountmanager” of zelfs op “account-manager”. Maar zoek dan ook op relatiebeheerder, klantadviseur, salesmanager. Heb je hulp nodig bij het vinden van goede synoniemen, kijk dan ook eens op het synoniemenwoordenboek http://synoniemen.net/

Commando’s
Om zo gericht mogelijk te zoeken gebruik je commando’s die de zoekmachine vertellen wat je wel en niet wil vinden in de resultaten. Deze behandelen we ook in de training. De bekendste zijn AND, OR en NOT.

OR AND

Je kunt nog specifieker gaan zoeken, door bijvoorbeeld vanuit de zoekmachine in een bepaalde site te gaan zoeken. Dit kan handig zijn omdat Google meer mogelijkheden biedt dan de zoekfunctie van die specifieke site, of omdat de site dan niet ziet vanuit waar je binnenkomt en er soms meer informatie wordt getoond dan als je ingelogd bent (denk bijvoorbeeld aan LinkedIn). Hieronder wat meer specifieke commando’s. 

site inurl

Extra handeling moet verrichten om mensen een persoonlijke tekst te sturen in de uitnodiging (en dat wil je natuurlijk altijd!). Zoek de persoon mbv de zoekfunctie. Op het profiel zie je nu direct de blauwe balk met connectie maken staan. Als je hier op klikt verstuurt LinkedIn direct de standaard uitnodiging, dit wil je voorkomen. Rechts bovenaan zie je drie bolletjes, als je hier op klikt krijg je een uitklapmenu met de optie “uitnodiging aanpassen”. Klik hierop en je kunt je eigen tekst maken en versturen met de uitnodiging, wel zo persoonlijk! het nieuws vanuit de bron. Ga naar https://blog.linkedin.com/ en klik op “email subscription”, zo krijg je nieuwe blogs van LinkedIn direct in je mailbox en mis je niets meer.

Succes!

temp content

even geduld a.u.b.