Terug

Tips sollicitatiegesprek

Een sollicitatie gesprek is een uitwisseling van informatie tussen gelijken. De werkgever biedt een baan en jij jouw kwaliteiten. Zenuwen zijn dus niet nodig! Lees ook de 5 andere tips om jouw sollicitatie in goede banen te lijden.
Oofsprite

Sollicitatie tip 1: Eerste indruk

Cliché maar waar: Een goede eerste indruk is het halve werk. Kom op tijd, kleed je gepast, wees jezelf en ontspan. Zenuwen zijn nergens voor nodig, je bent immers niet voor niets op gesprek gevraagd. Breek het ijs met een positieve open uitstraling en onthoud dat het een gesprek is tussen gelijken.

 

Sollicitatie tip 2: Communiceer

Zorg ervoor dat je als volwaardig gesprekspartner functioneert. Het bedrijf wil meer van jou weten en jij meer van hun. Stel daarom ook zelf vragen en haak in op wat de ander zegt. Vaak voer je een sollicitatiegesprek met meer dan één persoon. Let er daarom op dat je alle aanwezigen betrekt bij het gesprek.

Oofsprite
   

 

Sollicitatie tip 3: 'Heb je nog vragen?'

'Heb je nog vragen?' Is dé slotvraag aan het eind van menig sollicitatie gesprek: Zorg er voor dat je er altijd één stelt. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent. Een aantal vragen die je als sollicitant kunt stellen:

  • Hoe is de vacature ontstaan?
  • Wat is de taakomschrijving?
  • Wat zijn de verantwoordelijkheden & doelstellingen?
  • Hoe groot is de afdeling?
  • Zijn er mogelijkheden met betrekking tot opleiding & training?
  • Werk ik alleen of in teamverband?
  • Zijn er nog meer sollicitanten?
  • Krijg ik ook andere activiteiten te doen?

 

Sollicitatie tip 4: Aangenomen of niet?

Het is logisch dat je na een sollicitatie gesprek wilt weten wat je kansen zijn. In veel gevallen zul je op de uitkomst moeten wachten. Voorkom onwetendheid en vraag aan je gesprekspartner wanneer je een reactie kunt verwachten.

 

Sollicitatie tip 5: Aan de slag! Of opnieuw op zoek…

Ondanks een goede voorbereiding en een leuk gesprek, kan het gebeuren dat je toch wordt afgewezen. Zoiets kan verschillende oorzaken hebben. Wijzen bedrijven jou vaak af met hetzelfde argument? Bedenk dan hoe jij die zwakke punten bij een sollicatie om kan zetten in iets positiefs. Vergeet ook niet dat elk sollicitatiegesprek iets oplevert. Is het niet een baan, dan is het wel meer inzicht in jezelf. Onthoud de opmerkingen van het bedrijf en doe er iets mee tijdens een ander sollicitatie gesprek.
 

temp content

even geduld a.u.b.