Terug

Succes met je lichaamstaal

Wist je dat 90% van alle communicatie non-verbaal is?

De indruk die je achterlaat bij een sollicitatiegesprek, je eerste werkdag of bij colleges wordt grotendeels bepaald door een combinatie van lichaamstaal, spreektoon en oogcontact.

 

Wat is lichaamstaal?

Lichaamstaal wordt ook wel non-verbale communicatie genoemd en is het geheel van communicatieve boodschappen dat door middel van gebaren, mimiek, lichaamshouding en oogcontact wordt overgebracht. 

Hieronder volgen een aantal tips om een goede eerste indruk achter te laten met je lichaamshouding.

  1. Loop als een leider. Neem grote stappen, houd je rug recht en kijk nooit omlaag. Grote stappen zijn een teken van kracht en leiderschap. Met kleine stappen straal je zwakheid uit.
  2. Staal belangstelling uit. Neem tijdens het sollicitatiegesprek een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, maar toch ontspannen overkomt. Doe dit door recht op de stoel te zitten, met je rug tegen de leuning. Ga niet onderuit gezakt of zijwaarts in je stoel zitten.
  3. Spiegel je gesprekspartner. Tijdens het gesprek is het goed als je met je schouders beweegt in de richting met wie je aan het praten bent en/of door je hoofd iets schuin te houden. Ook is het belangrijk te letten op de lichaamshouding van je gesprekspartner. Door de lichaamshouding van je gesprekspartner te kopiëren kan hij/zij het gevoel hebben dat er een klik is of dat jullie op een gelijke gedachtengolf zitten.

 Site Background

Sollicitatietip: Let op de lichaamstaal van je gesprekspartner.

Behalve het letten op je eigen lichaamstaal is het ook belangrijk om te letten op de lichaamstaal van je gesprekpartner(s). Door te letten op de lichaamshouding van de ander, kan je een indruk krijgen hoe je overkomt bij de ander. Schud de ander nee, gaat hij/zij achteruit zitten of worden de armen gevouwen? Dit kan een teken zijn dat de ander niet tevreden of geïrriteerd is.

Zie je dit gebeuren? Dan ben je nog niet te laat. Ook bij de ander is lichaamstaal een onbewust proces en heb je nog tijd om je gedrag zo aan te passen zodat je gesprekspartner geen teken van ongenoegen meer uit. 

temp content

even geduld a.u.b.